Skihelm Passen

Skihelm passen op hoofd

Wil je een skihelm passen, plaats dan de helm met de voorste rand in lijn boven de wenkbrauwen, trek beide kinbandjes goed naar beneden en rol de skihelm over de achterkant van je hoofd. De skihelm moet goed recht op je hoofd zitten (niet te ver naar voren of naar achteren). Krijg je de skihelm niet goed over je hoofd, dan kan het ook zo zijn dat het draaiwieltje van het maatsysteem nog op de grootste stand gedraaid moet worden, probeer het daarna nog eens.

skihelm passen - moet goed recht op je hoofd zitten
skihelm passen – goed recht op je hoofd!

Skihelm grootte afstellen

Als de skihelm in de juiste positie staat, kun je bij verstelbare skihelmen met het draaisysteem de grootte aanpassen (fijn afstellen). Bij de meeste skihelmen draai je de maat strakker met de klok mee en losser tegen de klok in. Kijk of er geen ruimte tussen uw hoofd en de helm zit. Voor brildragers is het wel belangrijk dat er bij de oren voldoende ruimte is voor het brilmontuur. Een skihelm mag niet drukken en niet los zitten en zeker niet de achterkant van de nek raken, dat kan zelfs gevaarlijk zijn.

Voor mensen met lang haar: draag je haar los of in lage staart bij het skihelm passen en ook als je de helm draagt.

Skihelm testen

In de spiegel kun je eventueel controleren of de helm goed zit. Als de skihelm strak zit kunnen we testen of de maat goed is. Schud een paar keer flink horizontaal en verticaal met je hoofd, met de kinbanden los. Als de helm beweegt en verschuift dan is die te groot. Een skihelm is niet snel te klein en wordt na verloop van tijd door het gebruik ook steeds wat ruimer. Maar de skihelm mag uiteraard niet knellen, want dat kan zorgen voor hoofdpijn, en mag je bewegingsvrijheid en gezichtsveld niet beperken. Want als de pasvorm niet optimaal is, is ook de skihelm niet 100% veilig en een helm die niet lekker zit, zal je weinig tot niet gebruiken.

skihelm passen - probeer ook de kinband
skihelm passen – probeer ook de kinband

Kinband Skihelm testen

Ook de kinband dient getest te worden. Breng de kinband zo aan dat deze de oren helemaal vrij laat. Nadat de kinband is vastgemaakt, hoort het niet op het strottenhoofd te drukken. Als de kinband weer los is, mag je nergens verkleuring op je huit zien, want dat komt veelal door een drukplek wat niet de bedoeling is. Zie je een drukplek of zit de kinband te strak, verstel dan naar een maat groter. Vaak zijn kinbanden zelfs met een handschoen aan, met één hand te bedienen.

De kinband moet goed passen, maar moet niet het ademen of slikken belemmeren!

Skibril met Skihelm samen proberen

Als u al een skibril (goggle) heeft, is het belangrijk dat deze goed aansluit op de skihelm. Tussen de skibril en skihelm mogen geen grote openingen zitten en de helm mag ook de skibril niet naar beneden drukken, waardoor het gaat knellen, want dat voelt erg vervelend aan op je neus. Wilt u er zeker van zijn dat skihelm en skibril goed op elkaar aansluiten, koop dan skibril en helm van hetzelfde merk, want dat is in de fabriek al getest.

Dat geldt natuurlijk niet voor een skihelm met vizier, al moeten brildragers controleren of het vizier zonder problemen voor de bril langs gaat.